Titel: Bonden P. Nilssons från Klingre avrättning på Galgbacken i Arnäs.

Meddelare: Handlare G. Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Högland

Omkring 1804 skedde den sista avrättningen på den s.k. Galgbacken. Det var en bonde från Klingre här i socknen, som fick sätta till livet. Han hette Per Nilsson och hade mördat sin måg. Till avrättningen samlades folk från är och fjärran. De klättrade upp i träden för att se bättre, ty de voro så många, att de skymde varandra. Den dödsdömde ville ej falla på knä vid stupstocken utan skarprättaren måste bryta ned honom med våld. Då huvudet föll, blev en av pojkarna, som satt uppe i ett träd, så rädd, att han handlöst störtade till marken. Efter avrättningen styckades kroppen och upphängdes på krokar på ett uppsatt hjul (steglades) där den fick hänga, tills en förintades. Så har de gamla berättat.